Nästa artikel
Underhåll och reparation av markisväv
Guide

Underhåll och reparation av markisväv

Publicerad 2024-06-19 19:15 (uppdaterad 2024-07-01 14:01)
Åtta tips som gör att markisen håller sig hel och fräsch längre.

Moderna markisdukar är tillverkade av reptålig PVC och består vanligtvis av fem lager. 

Jämfört med tidigare akrylvävar är de mer robusta, kan rengöras med lämpliga rengöringsmedel och vid behov rullas in trots att de är våta.  Även om det i allmänhet är bättre att låta duken torka innan den rullas in, är det ibland omöjligt. I så fall bör markisen rullas ut igen direkt efter ankomsten, annars kan det snabbt bildas mögelfläckar, svampar eller till och med mögel. 

Men även utan regn kommer markiser i kontakt med smuts. Pollen, sand och fint damm – allt som finns i luften sätter sig gradvis på markisväven.

Här är några tips för rengöring
  • Avlägsna grenar, kvistar, blommor och löv med kvast eller mjuk borste.

  • För mindre fläckar räcker det ofta med varmt vatten och vid behov lite tensidfritt universalrengöringsmedel. Använd mjuk svamp eller mikrofiberduk. Undvik hårda skrubbdukar eller borstar.

  • För mer envisa fläckar finns det speciella rengöringsmedel, till exempel PVC Cleaner från Thule eller Awning Cleaner från Mellerud (Bauhaus). Gör så här: fukta trasan, applicera medlet, låt verka en kort stund och dutta på fläcken - gnugga inte. Skölj sedan väl och låt torka. Vänta inte för länge för detta är frätande och kan angripa duken. Det är bättre att ta bort det snabbt.

  • Fläckar från barrträd är särskilt envisa. För detta finns det speciella kådborttagningsmedel, t.ex. Harzolan från Dr Keddo, som enligt tillverkaren även är lämpligt för markisväv. Varning: Många kådborttagningsmedel får endast användas på lack, fälgar, kylargaller och plast. Läs bruksanvisningen!

  • Vissa långliggare skyddar från kåda med en presenning på förtältet/markisen.

  • Efter användning av rengöringsmedel och hartsborttagningsmedel bör markisduken impregneras för att behålla sin vattenavvisande funktion.

  • För mindre revor i duken finns det speciella reparationssatser som Fiamma Kit Repair Plus och Thule Repair Set som består av transparenta klisterremsor. Påminner om däcklagningsplåster.

  • Vid stora skador återstår alternativet att byta markisduken eller hela markisen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.