Nästa artikel
Husbil i snöväder: Så kör du säkert
Guide

Husbil i snöväder: Så kör du säkert

Publicerad Idag 11:10 (uppdaterad Idag 14:20)
Tio enkla råd som gör vinterturen i husbilen tryggare.

Nu kommer snön.

De flesta har säkert ställt undan sin husbil och behöver inte alls tänka på att köra i snöväder.

Men för alla som ska ut på svenska vintervägar, för att resa till fjällen, hälsa på släkten eller bara flytta sin husbil, har Husbil & Husvagn sammanställt en lista med råd.

Tänk på det här om du ger dig ut i snön med husbilen!

Foto: Dmitry Naumov/Mostphotos

1. Kolla utrustningen innan du kör iväg

Färden kommer sannolikt att gå bra. Men om olyckan skulle vara framme och du blir stående är det bra att vara förberedd. 

Så kontrollera att det finns sådant som däckstrumpor, kedjor, en flaska med sand, filt, första hjälpen, ficklampor i husbilen – och att du satt på rätt däck. Läs mer om vad som är bra att ha med på vinterfärder här!

2. Sopa av husbilen

Gör rent bakstammen. Snökakor bildas lättare på baklyktorna på en husbil än på en personbil. Dessutom har husbilar ofta små baklyktor som syns lite sämre redan från början. 

Och glöm inte att borsta bort snö från taket. Läs mer om snö på taket här!

3. Töm gråvattentanken

Om du ska köra en längre sträcka i kyla kan det vara smart att tömma gråvattentanken före avfärd. Annars kan kombinationen kyla plus fartvind leda till att vattnet i tanken fryser. Om du har en uppvärmd gråvattentank räcker det med att slå på värmen i tanken.

4. Ha värmen på i bodelen

Det finns ytterligare en väg att gå för den som inte vill, eller kan, tömma gråvattentanken (och färskvattentanken). Nämligen att inte dra ner värmen i bodelen för mycket när det är riktigt kallt ute. Det hindrar också att vattnet fryser under färden. Du får köra med gasol på under färd om du har crash sensor på gasolsystemet, så det stängs av vid en olycka. 

5. Håll vindrutan snöfri

Skymmer snö, slask och is sikten genom vindrutan? Prova dig fram till en lösning beroende på vad det är för temperatur ute och vilken typ av snö som faller. Två saker som du kan testa om snön samlar sig på rutan är: Att inte rikta värmen direkt mot rutan (det kan paradoxalt nog förvärra problemet). Och att kontrollera om torkarbladen behöver bytas.

6. Var medveten om understyrning

Husbilar är ofta understyrda. Det innebär att husbilen strävar framåt fast du vill svänga. Om du kör för fort i kurvorna kan den alltså fortsätta rakt fram. Risken att det händer ökar i halt väglag. Så sakta in lite extra innan du ska svänga.

7. Tänk på rattrörelserna

Att parera ryckigt och häftigt med ratten är inte en bra idé i halt och snöigt väglag. Det ökar risken för att få sladd. Parera istället med mjuka rörelser om det känns som om husbilen vill dra i väg. 

8. Kör inte om

Det extra vindfånget på husbilar gör det lätt att få sladd vid omkörning. Så var försiktig, och undvik helst, att köra om om det är mycket snö och modd. Kör till exempel aldrig om en plogbil som håller på att ploga. Ligg hellre bakom tills den svänger av. 

9. Håll avståndet

Tänk på att du kör ett fordon som väger 3500 kilo, kanske mer. Så tunga fordon har längre bromssträcka än vanliga personbilar. Det gäller med andra ord att hålla avståndet till framförvarande fordon, särskilt i halt och snöigt väglag. Detsamma gäller husvagnsekipage.

10. Se upp för mjuka underlag

Ska du ut på mindre vägar eller parkera för natten? Tänk på att snöfall kan dölja att vissa vägar och platser är geggiga och mjuka när inte marken frusit. På ett sådant underlag är det lätt att fastna med en tung husbil. Att backa in med bakhjulsdriven bil ökar den risken ytterligare. Välj asfalterade vägar och platser, om det är möjligt.

Risken att köra fast är förstås också stor när det kommit snö och is som ligger kvar. Läs mer om hur man kommer loss med husbilen här!

Snövarning 20–21 november 2024

Under onsdagen kommer snön. Det handlar om ymnigt snöfall i delar av landet, speciellt i Gävleborg där orange vädervarning, den allvarligaste av SMHI:s kategorier, har utfärdats. Totalt väntas 25–50 centimeter snö som i kombination med nordlig vind kan leda till att det bildas drivor.

Även i  i nordöstra Sveland det vill säga trakten runt Norrtälje, Uppsala och Östhammar väntas ymnigt snöfall och vind. Detsamma gäller för Västra Götaland, där snöbyar bildas över Vättern som drar in över ett område som omfattar Bengtsfors, Munkedal, Stenungsund, Vårgårda och Lidköping.

Det är med andra ord risk för köer och läge att köra extra försiktigt det närmaste dygnet.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.