Nya husbilar kan gå loss på rejäla belopp. Det är inte ovanligt med husbilar som kostar omkring en miljon kronor, och de allra lyxigaste och senaste varianterna kan kosta ännu mer än så.
Men utbudet av begagnade husbilar är stort, och det finns en hel del pengar att spara för den som letar på begagnatmarknaden.
Det finns dock flera vanliga missar som är viktiga att undvika. Husbil & Husvagn har en guide till ett lyckat köp av begagnad husbil som du kan läsa här, men här nedan följer även en snabbversion.
Ska jag köpa husbil privat eller av handlare?
Den som ska köpa husbil behöver bestämma sig för om den ska köpas av en privatperson eller en handlare. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen.
Det finns två olika tester som är bra att begära vid alla typer av husbilsköp, oavsett om du köper privat eller av handlare. Dessa kan du läsa mer om här.
Köpa husbil privat
- Fördelar: Lägre pris, enkelt att höra sig för om fordonets historik av tidigare ägaren, passar ofta bra för billigare husbilar.
- Nackdelar: Kan vara otryggt, ställer högre krav på dig som köpare.
Att köpa husbilen privat behöver inte nödvändigtvis vara billigare än hos en handlare. Det beror på många olika faktorer som utbud och säsong. Är prisskillnaden liten är handlarköpet betydligt tryggare.
Privatköp ställer högre krav på dig som köpare att du undersöker fordonet noga innan du slår till. Du behöver också ha koll på hur du betalar tryggt, kontrollerar säljarens identitet och skriver under avtalet.
Viktigt är att inte låta dig stressas – ta din tid så undviker du onödiga missar.
Köpa husbil av handlare
- Fördelar: Du omfattas av konsumentköplagen med bra skydd vid en tvist, fordonet kan även omfattas av garanti, passar ofta bra för dyrare husbilar.
- Nackdelar: Högre pris.
När du köper av en handlare har du bättre juridiskt skydd som konsument än vid ett privatköp. Du har bland annat tre års reklamationsrätt på fel som funnits sedan köpet, men felet behöver inte visa sig direkt efter köpet. På den här sidan kan du läsa mer om hur den fungerar.
De handlare som är medlemmar i Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF) förbinder sig också att följa beslut som tas av Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Köparen har visserligen inte alltid rätt, men chanserna att lösa en tvist är bättre och smidigare vid köp av handlare.
Det beror på. Det kan vara lockande att göra ett ekonomiskt klipp om priserna är lägre utomlands. Men många underskattar kostnaden och tidsåtgången för att privatimportera. Vinsten kan gå förlorad eftersom utländska fordon kan vara enklare utrustade, ha lägre andrahandsvärde och vara dyrare att försäkra. Tänk också på att det blir svårare att driva en eventuell process om något går fel.
Vilken begagnad husbil ska jag välja?
Det finns mängder av märken och modeller att välja på i olika prisklasser, men ett bra ställe att börja på är våra tester av husbilar.
- 1. Börja med att bestämma din smärtgräns prismässigt. Hur mycket kan du betala? Gör gärna en budget där du försöker uppskatta ägandekostnaden inklusive bränsle, försäkring, skatt, service, tillbehör och oförutsedda utgifter.
- 2. Vilken planlösning och husbilstyp passar dig? Det här är en viktig fråga som du inte ska stressa förbi. Läs gärna vår guide till olika husbilstyper här.
- 3. När du väl bestämt dig för prisklass och typ av husbil blir det lättare att ta reda på vilken modell som passar. Börja med våra husbilstester som du hittar här.
För dig som är på jakt efter en lite billigare husbil att börja med finns vår guide till att köpa begagnad husbil för 150 000 kr. Du får överraskande mycket husbil för de pengarna!
Vad gäller för olika körkortsbehörigheter och lastvikter? Det går vi igenom här.
Vad är viktigt för dig när du köper husbil och hur ska du prioritera vad som är viktigt? Det går vi igenom här.
Jag har hittat en husbil – men hur kollar jag upp den?
På sajter som Blocket och Facebook finns mängder av husbilsannonser. Blocket och andra regelrätta annonssajter har ofta bättre möjlighet att filtrera fram en passande modell och prisklass.
Kolla fordonets historik på sajter som exempelvis Transportstyrelsen, Biluppgifter eller Car.info. Dessa tjänster är gratis att använda. Det finns också flera sajter som tar betalt för samma tjänster och med extremt tveksamma villkor. Dessa ska du undvika.
Checklista: Vad ska jag kolla vid köp av begagnad husbil?
Det är lätt att övertygas av skarpa spotlights och lyxiga försäljningslokaler, men låt dig inte luras av första intrycket. Det gäller att du går igenom fordonet noga innan du slår till – det handlar om en hel del pengar!
- Exteriör: Skador på karossen eller rutorna? Repor? Droppar vatten eller olja?
- Interiör: Känns den fräsch? Luktar den?
- Servicebok: Kolla historiken, är fordonet servat enligt plan? Finns fukttest och gasolkontroll? Finns kvitton på reparationer?
- Elektronik: Starta kylskåp, värmepanna, vattenpump och gasolspis. Tänd lampor. Funkar vindrutetorkare, elhissar och elspeglar?
- Fukt: Lyft på mattor, madrasser och sofflock, öppna skåp och lådor.
- Motor och växellåda: Kolla oljenivån och färgen på oljan (den ska inte vara svart), starta motorn och luftkonditioneringen. Missljud? Provkör! Växla upp och ned, koppla, kör i olika hastighet och med olika varvtal, bromsa hårt. Drar bilen snett? Är kamremmen bytt?
- Däck: Snednötta eller slitna? Då har du chans att pruta – däck kan vara dyrt.
I den här artikeln finns en komplett checklista som du kan använda för att kolla upp husbilen på plats. Skriv ut och ta med!
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.