Nästa artikel
Checklista: Hyra ut husbilen – detta ska du tänka på
Guide

Checklista: Hyra ut husbilen – detta ska du tänka på

Publicerad 29 mars 2023 (uppdaterad 2024-05-15 10:43)
Du kan tjäna en hel del pengar på att hyra ut husbilen när du ändå inte använder den. Men se upp med de viktiga fallgroparna!
Innehåll

Att äga en egen husbil eller husvagn kan innebära fantastisk frihet – men också ett ekonomiskt ansvar. Vissa fordonsägare har valt att hyra ut sin egen husbil eller husvagn för att täcka kostnaderna.

Det är också ett smart sätt att utnyttja fordonet mer när du ändå inte gör det, och fordonet annars bara hade stått oanvänt.

Men det finns flera saker du behöver ha koll på innan du lägger ut fordonet på annons inför säsongen.

Ska du själv hyra husbil? Läs vår guide här!

Kolla försäkringen

Det första du ska göra är att kolla upp villkoren i din försäkring. En vanlig husbilsförsäkring gäller ofta inte om du ska hyra ut ditt fordon på ett mer strukturerat sätt – inte bara någon enstaka gång till en familjemedlem, vän eller granne.

Prata med ditt försäkringsbolag och ta reda på vad som gäller innan du börjar ta emot bokningar. Ta också reda på vad som händer om fordonet inte skulle lämnas tillbaka. Då täcker sällan försäkringen eftersom du själv lämnat ifrån dig nyckeln.

Om du har ett lån på fordonet är det inte säkert att du får hyra ut det alls. Då är nämligen fordonet säkerhet i lånet. Kontakta din kreditgivare för att kolla upp vad som gäller.

Läs gärna vår guide till hur du hittar den bästa husbilsförsäkringen.

Det finns mängder av annonser på exempelvis Blocket för husbilar som hyrs ut veckovis.

Förbered fordonet och annonsera

Gör en ordentlig storstädning av fordonet och ta bort eventuella personliga saker. Tänk igenom vad du lämnar kvar i fordonet: du kanske kan ta mer betalt om vissa detaljer ”följer med”.

Läs gärna vår guide till hur du tvättar husbilen inför fotograferingen.

Ta tydliga bilder på fordonet och interiören ur olika vinklar. Ta bilderna i dagsljus, gärna i solsken om det går. Annonsera under ”Uthyres” på exempelvis Blocket eller Facebook.

Det finns också särskilda lokala köp- och säljgrupper på Facebook som kan vara värda att kolla upp, liksom andra grupper specialiserade på just uthyrning av campingfordon.

Om du inte vill ta hand om alla detaljer själv finns företag som förmedlar uthyrningsuppdrag till kunder. Då kan också försäkring ingå, men du får betala en viss avgift till förmedlaren.

Akta dig för bedragare som utger sig för att vara förmedlare.

Vad ska det kosta?

Tänk igenom din prisstrategi, och vilka veckor du själv vill behålla fordonet för eget bruk. Ska du ta mer betalt och riskera att fordonet står oanvänt, eller lite mindre betalt och locka fler kunder?

Vissa tar en fast avgift per vecka eller dygn, andra kombinerar det med en rörlig avgift per mil. Kostnaden ska täcka slitage, service, reparationer, däck, värdeminskning och andra utgifter, och gärna ge en extra inkomst utöver det.

Gör en ordentlig tvätt av både insidan och utsidan innan du fotograferar husbilen till annonsen.

Kolla upp kunden

När du fått napp på din annons och det börjar dyka upp kunder ska du kolla upp personen som vill hyra ditt fordon noggrant. Ta namn, adress, telefonnummer och mejladress – och kontrollera legitimationen.

Fundera på en gps-sändare

Det finns små gps-sändare som du kan fästa på fordonet för att hålla koll på positionen, om du är orolig för att det försvinner eller om du vill få ett larm om husbilen till exempel körs utomlands.

Glöm inte skatten

Om du hyr ut husbilen eller husvagnen är inkomsten skattepliktig och ska tas upp i deklarationen. Skattesatsen är 30 procent. Om du hyr ut fordonet på ett regelbundet sätt ska du också betala moms och deklarera inkomst av näringsverksamhet.

Du får göra avdrag för de utgifter du haft i direkt samband med uthyrningen men inte för utgifter som du skulle haft ändå.

Kan kräva tillstånd

Om du hyr ut fordonet på ett sätt som klassas som ”yrkesmässigt” behöver du ett särskilt tillstånd som utfärdas av Transportstyrelsen. Då finns även särskilda besiktningsregler.

Ansökan görs alltså hos Transportstyrelsen som gör en bedömning om du är lämplig att bedriva en så kallad uthyrningsrörelse. Du ska vara bosatt i Sverige och ha ett företag (enskild firma går bra).

Varning för ”beroende”!

Till sist en liten humoristisk varning: det är lätt att bli fäst vid husbilslivet, och det är stor chans att du vill åka på fler campingresor. Följ gärna vår guide till att köpa ny husbil eller till att köpa begagnad husbil om du själv vill ta steget och bli husbilsägare!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.