Bild
Nästa artikel
Fråga experterna

Hyra husbil i England?

Publicerad 15 juli 2010 (uppdaterad 15 augusti 2013)
Kan man hyra husbil i England och vart vänder man sig? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej! Jag och min sambo tänkte åka till England i sommar. Hon vill helst flyga över, vi undrar då; kan man hyra husbil för en vecka eller två i England och vart vänder man sig då? Helst i närheten av London.

/Jan o Yvonne, pv444e
 
Svar: Hej Jan & Yvonne,
På det svenska företaget Husbilsresor, som hyr ut husbilar i många europeiska länder och USA, berättar Robert Malmfors att man har försökt med uthyrning även i England. Men det blev ingen succé eftersom priserna blev avsevärt högre än i exempelvis Tyskland. Dessutom var självriskerna högre, så man drog sig ur det brittiska projektet.
Däremot finns det förstås ett stort antal inhemska företag som hyr ut husbilar i England. När jag för drygt ett år sedan besökte den stora campingmässan i Birmingham noterade jag bland annat företaget MotorHolme Ltd (det stavas faktiskt så). De verkar finnas på flera ställen så att man kan hyra på ett ställe och lämna tillbaka på ett annat.
Du ser mer på www.motorholme.co.uk
 
Fler adresser på nätet:
www.motorhomesdirect.co.uk
www.justgo.uk.com
www.motorhomegroup.com
www.worldwide-motorhome-hire.com
Det är säkert spännande att hyra en husbil i England. Du får då prova att köra med ratten till höger och dessutom är hela bilens layout spegelvänd mot vad vi är vana vid i länder med högertrafik. Många engelska husbilar har dessutom ofta en stor rundsoffa längst bak, precis som i en husvagn.
I England betraktas fricamping och ställplatser fortfarande med viss misstänksamhet, men det är en utveckling på gång. Kolla på www.wildcamping.co.uk, där kommer det nya platser hela tiden.
Det finns två ungefär lika stora klubbar för motorcamping, det vill säga husvagnar och husbilar, i England. Den ena når du på www.campingandcaravaningclub.co.uk. I den kan utlänningar lösa tre månaders medlemskap för tio pund. Den andra klubben har adress: www.caravanclub.co.uk.
Båda klubbarna har många campingplatser i egen regi. Dessutom erbjuder de något som kallas Certified Locations. Som medlem kan man stanna och sova över på bondgårdar, vid pubar eller hemma i folks trädgårdar. På alla ställen erbjuds vatten och toatömning. Priserna startar på 3,50 pund per natt.
/Anders Witt 
 
Har du några ytterligare tips om husbilande i England? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.