Nästa artikel
En husbil säker i åskväder?
Fråga experterna

En husbil säker i åskväder?

Publicerad 14 maj 2009 (uppdaterad 13 augusti 2013)
Har en husbil samma skydd som en bil i ett åskväder? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej! Man har ju alltid hört att det säkraste man kan göra om man vill skydda sig vid åskväder är att gå och sätta sig i bilen. Min fundering gäller i vilken mån detta kan gälla även för en husbil.

Det finns ju många olika modeller; integrerede, halvintegrerade, alkovbilar med flera, och både halvintegrerade och alkovbilar har ju ibland taket på hytten bortkapat vad gäller plåt. Vidare så används det olika material där aluminium är elektriskt ledande men exempelvis glasfiber och plast inte har samma egenskaper. Om man till exempel har en alkovbil där frampartiet är av plast, har man något skydd alls inne i alkoven då? Det är ju även populärt med stora takluckor både över förarhytt och bodel, och frågan är hur de kan inverka.
/Fredlund
 
Svar: Att man är skyddad i en personbil beror på att karossen fungerar som en ”Faradays bur”, där den elektriska laddningen leds på utsidan av buren.
I en husbil som har originalförarhytten kvar har man samma skydd i förarhytten, oavsett vad resten av karossen är gjord av och oavsett om förarhyttstaket är borttaget eller ej. Är bodelen aluminiumklädd, och elektriskt förbunden med chassiet (enligt gällande föreskrifter ska den vara det), har man samma skydd i hela husbilen.
Nu är det tack och lov så, att Faradays bur kan ha väldigt glesa maskor. Det räcker faktiskt med de aluminiumprofiler som vanligtvis finns i skarven mellan tak och väggar för att en ”bureffekt” ska uppstå, även om karossen är av glasfiberarmerad plast. Finns inga sådana skenor kan man, om man tillhör de räddhågade, själv montera lister eller blanktråd (minst 6 kvadratmillimeter) runt kanterna – och eventuellt tvärs över fordonet på ett par ställen. Viktigt är att listerna eller tråden ansluts till chassiet.
Slutligen kan jag trösta dig med att risken för att träffas av blixten är många gånger mindre än chansen att vinna på Lotto. Risken att husbilen (eller husvagnen) träffas är givetvis ännu mindre.
/Lars Erik Paulsson
 
Vad har du för erfarenheter gällande skydd mot åskväder i husbil? Kommentera Gärna!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.