Nästa artikel
Norrköpings camping vinterstänger på grund av elpriserna
Campingplats

Norrköpings camping vinterstänger på grund av elpriserna

Publicerad 26 oktober 2023 (uppdaterad 26 oktober 2023)
Den blev Sveriges sämsta camping i en undersökning – ändå fick Norrköpings camping en succésommar. Men nu tvingas campingplatsen stänga tillfälligt över vintern.

Norrköpings camping som alltid har haft öppet året om har beslutat att inte ha öppet över vintern 2023–2024.

Anledningen är elpriserna.

– Under februari 2023 hade vi en elkostnad på 150000 kronor. Intäkterna var 75 000.  Sedan tillkom dessutom kostnader för personal, hyra…, säger Robin Wickenberg som arrenderar campingen av Norrköpings kommun.

Han tillägger:

– Det var en extrem månad.

Under de nio år han arrenderat campingen har den varit öppet året om, trots att den stipulerade öppettiden är 1 maj–15 oktober, enligt avtalet med kommunen.

– Vi har hållit öppet för att ha en bra service och för att vara en bra arbetsgivare. Men vintertid är det inte hållbart längre, säger Robin Wickenberg.

Under februari 2023 hade vi en elkostnad på 150000 kronor. Intäkterna var 75000.  

Men nu stänger campingplatsen alltså, åtminstone delvis. Campingen är flexibel. Det går att slå en signal och höra om man kan stå där när man är i Norrköping, till exempel om man ska besöka ljusfestivalen som Husbil & Husvagn skriver om här. Och de året runt-boende finns kvar på sina platser.

Han tycker det finns en skillnad i hur året runt-boende och långliggare hanterar elen jämfört med tillfälliga campinggäster.

– En camping är inte gjord för att ha elförbrukning under vintertid. Alla husvagnar är ju inte så väl isolerade och de som betalar ett dygnspris är kanske inte så varsamma utan tänker ”vi har ju betalt”. Medan året runt-boende och mer långtidsboende har elmätare och kanske är mer aktsamma.

Elpriserna är ett av flera bakslag som Norrköpings Camping råkat ut för under året. I början av sommaren fick de lägst snittbetyg i en jämförelse av svenska campingplatser som Aftonbladet gjort med hjälp av Googles recensioner.

– De gjorde artikeln utan att besöka oss. Hade de gjort en seriös artikel hade de kommit hit och pratat med folk som campar här och inte bara gått efter Googles recensioner. De har gjort en artikel på rykten som skrivs på nätet, säger Robin Wickenberg.

– 50 procent av våra svenska besökare har varit hos oss flera gånger tidigare, säger Robin Wickenberg som arrenderar Norrköping camping av kommunen.

Han påpekar att den som lämnar en Google-recension inte ens behöver ha besökt campingen – och att det kan räcka med en missnöjd gäst för att få ett antal negativa recensioner – även från andra. 

– Vi hade en incident för två år sedan med en gäst som fick vägglöss i en av våra stugor. Det var en tidigare gäst som haft med sig det. Vi städar bra, men vägglöss är ju inget som man städar bort. Då började folk som inte ens varit där gå in och göra recensioner.

Konsekvenserna blir stora, inte minst för personalen.

– Det tråkigaste är att folk blir vilseledda och att personalen tar illa upp. Vår städerska som jobbat i många år och fått mycket beröm har tagit åt sig jättemycket. Det har påverkat personalen som mått psykiskt dåligt.

Däremot har det inte påverkat beläggningen, säger han.

– Vi har väl aldrig haft en så bra sommar, trots den här artikeln.  Det är en av de bästa somrarna de senaste fem åren. Det bevisar väl att all publicitet är bra publicitet… Folk har blivit positivt överraskade när de kommit dit.

Robin Wickenberg vill gärna framhålla att så många som hälften av de svenska besökarna är återkommande gäster.

– Vi har flera som besöker oss flera gånger per år, vilket jag tycker är det bästa betyget man kan få.

Vi har väl aldrig haft en så bra sommar, trots den här artikeln.

Samtidigt medger han att campingplatsen är i behov av uppfräschning.

– Det finns mycket som inte kan städas bort som måste bytas ut.

Inför nästa säsong kommer också kommunen att se över vilka renoveringsbehov som finns, något som Robin Wickenberg välkomnar.

– Det borde kommunen gjort för länge sedan. Under de nio år jag jobbat med campingen har de inte gjort någonting alls.

Han tycker att campingplatsen, som är från 1960-talet, är lite som en tidsresa till 1980-talet i sitt nuvarande skick. Men han trycker också på hur viktigt det är att det finns kvar även enklare campingplatser – och antyder att han hoppas att en renovering inte gör att de tvingas höja priserna alltför mycket. I dag tar Norrköpings Camping 380 kronor/dygn för en elplats.

– Vi försöker vara en camping som alla ska kunna campa på. Många förväntar sig att även camping ska vara lyxigt, men det är inte alla som har råd med det. Det är bra att sådana här klassiska campingar finns kvar, säger han.

– Vi är räddningen för många som ska till Kolmårdens djurpark. Entréavgiften är dyr, så det är många som är glada att hela familjen kan bo här i tält för 300 kronor.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.