Bild
Nästa artikel
Redaktionsbloggen

Vinterresan fortsätter - Konstvägen 7 älvar

22 februari 2016
Kistamässan är över och Jimmie Öbom har återvänt till norra Sverige för sin vintertur med redaktionshusbilen. Dagens etapp går längs Konstvägen 7 älvar från Umeå till Dorotea.

Mässan Caravan Kista är över och det blev en mässa som många är nöjda med i år. Flera utställare talade om rekordförsäljning och antalet besökare var också fler än tidigare. Sist men inte minst har vi på Husbil & Husvagn sålt massor av tidningar (nytt mässrekord på förlaget!) och kan välkomna massor av nya prenumeranter! Intresset för fritidsfordon håller i sig!
 
Redaktionshusbilen har stått ensam vid en elstolpe under mina mässdygn i Stockholm men under måndagen var det åter dags att ta plats bakom ratten.
Jag ska färdas längs ”Konstvägen 7 älvar” som mestadels följer väg 92. Konstvägen är 35 mil lång och passerar 13 spännande konstverk. Vägen börjar vid havet i Holmsund och fortsätter långt in i fjällvärlden till vackra fjällorten Borgafjäll. (Nu ska jag inte åka så långt den här gången utan nöjer mig med delmål i Dorotea.)

Första tre milen av Konstvägen delas med Blå Vägen (som viker höger utanför Vännäs och går vidare mot Norge). Oavsett konstintresse vill jag även rekommendera ett stopp vid Umedalen Skulpturpark i Umeås utkant. Här finns massor av spännande skulpturer som både barn och vuxna uppskattar och det är gratis inträde - året runt.
 
Fem mil från Umeå ligger Sveriges minsta kommun Bjurholm. Där letar jag mig ner mot Öreälvens strand för att beundra den 47 meter höga Öreälvsbron underifrån. Här finns också en lämplig p-plats för ett par husbilar. (Kör in i Bjurholms samhälle och följ vägen ned mot reningsverket.)
 
Sedan fortsätter turen till Angsjöns camping där jag träffar campingägare Fahd som ägt campingen i dryga tre år. Campingen är öppen året runt och den ligger naturskönt i skogen invid en liten sjö med badplats, fiske och nu på vintern finns utmärkta snöskoterleder i området. Fahd satsar också hårt på musikuppträdanden och har haft många stora artister på campingen, just nu planeras sommarens artister under Angsjöns musikfestival.
 
Därefter kommer jag till Fredrika där jag tar en tur upp till Buddahstatyn på berget. Här finns en stor vändplan för parkering och en härlig utsikt över de milslånga skogarna. Du hittar en intressant dokumentär om templet på youtube om du söker på ordet "Tempelriddaren".
Efter att ha bugat för statyn tar jag plats bakom ratten igen och fortsätter mot Åsele som för många är välkänt för Åsele marknad som lockar tiotusentals besökare.

Lagom till solen går ned når jag Dorotea där jag lånar ström från campertillverkaren S-Karosser vilka jag besöker under morgondagen.
På återläsande!