Bild
Nästa artikel
Redaktionsbloggen

Vinterblogg i Sundsvall

27 februari 2016

Fredag och åter på redaktionen. Maria och Mattias hälsar i bakgrunden.

Min vinterresa har kommit till staden som försvann, tillika drakarnas stad, Sundsvall. Här finns drakar lite varstans och några ”stora drakar” i fordonsbranschen hälsas på innan hemfärd till högkvarteret.

Jag hälsar på hos Sörberge Husvagnar i Timrå, norr om Sundsvall. De säljer Cabby husvagnar och Knausgruppens husbilar och husvagnar. Just i dessa dagar bygger de ut sin anläggning och 4-5 mars är det stor invigning av ”Nya Sörberge”. Förutom husbilar och husvagnar säljer de även snöskotrar och mopedbilar så det blir nog en hel del folk på invigningsdagen.
 
Därefter åker jag till Birsta Husbil som säljer Hymer, Polar, Carado och LMC. Även här byggs det ut och den nya verkstaden imponerar, den gamla har blivit hall för tvätt och rekonditionering. I verkstaden görs alla typer av jobb och jag får se en smart konstruktion för att hålla husvagnssidor innan montering. Den är gjord ”inhouse” och underlättar arbetet avsevärt på verkstaden.
 
Söder om Sundsvall finns Åströms fritid med Adria, Kabe, Dethleffs, Swift och Sunlight. Nya ägarna Rylander Bil, som i dag har Mercedes-Benz personbilar och lastbilar samt Peugeot, tar över verksamheten den 1 april i år.
Därefter åker jag söderut längs E4 och smutsar ner bilen ännu lite mer. Vitt är en utmärkt bakgrundsfärg till smuts. Bildspel hittar du här, eller intill artikeln.

--------------------------------------------------
Övrigt om Sundsvall, drakar och staden som försvann:
Den 25:e juni 1888 försvann hela Sundsvall i vad som än i dag räknas som Sveriges största brandkatastrof. Märkligt nog gick grannstaden Umeå samma öde till mötes bara 30 minuter senare.
I Sundsvalls fall var det en liten gnista från en ångbåt och för Umeås del var det en bryggeribrand som blev de ”tändande gnistorna” vilket gjorde tusentals människor hemlösa. Båda städerna byggdes som bekant upp igen, men de valde olika vägar för att skydda sig mot framtida brandkatastrofer.
Umeå valde breda gator kantade av björkar medan det ”nya” Sundsvall byggdes helt i sten. Därav namnet stenstan. Hirschska huset vid Stortorget i Sundsvall fick en vindflöjel i form av en drake och mängder av detaljer i staden smyckades med draksymboler som ”skyddade” mot bränder. Numera är draken en välkänd symbol för staden Sundsvall.
Förutom Sundsvalls charmiga stadskärna med alla stenhus finns ett par utkikspunkter för dig som vill se staden från ovan. Vägen upp på Södra Stadsberget (240 möh) är som en norsk slingerbult i miniatyr. I andra riktningen kämpar Norra Stadsberget (115 möh) om uppmärksamheten med friluftsmuseum och en stadspark med utkikstorn.
---------------------------------------------------

Nu tar min vinterresa en paus. Ett nytt nummer av papperstidningen ska göras klart i Stockholm. Snart återkommer jag eller någon annan på redaktionen med fler blogginlägg!

// Jimmie Öbom,
chefredaktör Husbil & Husvagn