Bild
Nästa artikel
Redaktionsbloggen

Redan nu är det 2015

26 augusti 2014
Nejdå, jag har inte missuppfattat almanackan. Snarare är det tillverkarna av årsmodell 2015 som river av bladen lite tidigare än vi andra. På lördag är det Europastörsta mässan i Düsseldorf och bara ett par veckor senare är det dags för Elmia.


Sedan är ju frågan om vi ska svänga av redan nu eller fortsätta några avfarter till innan framtiden verkligen är här när almanackan skriver 2014 och fordonstillverkarna 2015. Och om vi svänger av, vad kommer vi att upptäcka? Och om inte, heter även nästa avfart Future?

Är det verkligen så att allt som är från vår egen tidräkning är uträknat? Tidigare idag läste jag om de första campingbussarna, ja det stod så, från början av 50-talet och hur stolta ägarna till campingbussar som trotjänaren Bulli var. För dig och mig som inte sedan tidigare visste det är Bulli folkabussen som blev något av en ikon för början på campingtrenden. Inte för att den var först utan för att den sammanföll med att bilen blev var mans egendom. Och idag är den riktigt häftig. Nej, den har ingen bekväm ståhöjd, inget lyxigt kök och inget badrum. Ändå skulle många av oss kunna tänka sig att åka runt i en Bulli.

Utvecklingen har gått framåt, sällan med sjumilakliv utan snarare skrider den fram. En lite smartare detaljlösning här, en annan där. Det blir säkert så även vid detta årsskifte. Det stora som händer är alla datorer. Det kommer appar för de mest skiftande önskemål och ingen behöver längre använda sig av omoderniteter som kartor och böcker.

Men i takt med tilltagande krav och utrustningsnivåer har även priserna farit iväg. Ibland till sådana nivåer att det blir svårt för den unga barnfamiljen att kunna uppleva glädjen med det mobila livet. Det var här det hände något för ett par år sedan. "Billighetsfabrikat" dök upp och nu kommer allt fler etablerade fabrikat med något enklare och framför allt billigare husbilar som möjliggör för fler att njuta av campinglivet. Är det här riktigt bra eller skall man se med oro på framtiden? Det kan ju störa andrahandsmarknaden genom att de dyrare husbilarna kanske kostar mer än en ny billig med samma yta?

Personligen tror jag att vinnarna är alla de som hittills inte kunnat ta sig råd. Fler barn kommer att få uppleva campinglivets glädjeämnen och föräldrarna träffa likasinnade och över en grillkorv dryfta trevliga platser att utforska.

När det gäller Elmia så finns så mycket mer än utställningshallarna. Inte för att förringa dessa på något sätt, det skall bli spännande att få klämma och känna på nya smarta lösningar och se vad framtiden har i sitt sköte, men minst lika intressant att möta alla likasinnade. Kanske möta campingvänner från i somras och dricka en kopp kaffe tillsammans. Kanske till och med dricka något stärkande på kvällen. Njuta av den ännu ej anlända oktober som likt förra året bjöd på oktoberfest redan i september.

Blir det några sjumilakliv så lär det nog vara i upplevelserna. Det finns så mycket häftigt att upptäcka så det är bara att ta i som sjutton. Oavsett om du följer mig i spåren i vägförslagen till Düsseldorf eller efter Vättern på väg till Elmia. Det viktiga är upplevelsen i sig och för mig är varje ny upptäckt ett sjumilakliv in i framtiden.