Bild
Nästa artikel
Redaktionsbloggen

Nu är sommaren egentligen nästan här

27 mars 2019
Att säsongen är på gång känner nog de flesta i sinnet även om vädret kanske inte alltid visar samma entusiasm. Men nu är det i varje fall snart dags att klä bilen i sommarskrud. Den första april är det dags att lägga undan vinterdäcken!

Gruset håller på att sopas upp på de flesta håll i södra Sverige och även om tjälskotten finns kvar så kan sommardäcken komma på plats för de som inte fortfarande har vinterväglag. Inte heller att förglömma så lägger vi normaltiden bakom oss och byter även där till sommar. Så visst finns det fog för att säga att sommaren är här? Jo, åtminstone om några dagar.

Tänk om det vore så enkelt att få till sommar. Som att låta en fluga göra allt till sommar. Men tecknen på den begynnande sommaren blir allt tätare och det gör åtminstone att mitt sinne får en uppryckning. I värsta fall får man lyssna lite extra på Idas sommarvisa.

För säkerhets skull kollade jag även in min personliga sommarskrud. Både shortsen och den kortärmade skjortan är tvättade och strukna och sommarskorna samt solglasögonen är framme på prime place. Man vill ju inte stå där med byxorna nere och konstatera att man inte kan infria den klädkod som sommaren kräver. Om några dagar alltså.

Jag har också redan varit nere i garaget och kollat däcken. Jodå, de har rätt mönsterdjup, inga torrsprickor och jag har till och med kollat lufttrycket. Vore ju trist att se en halvplatt däck när det sitter på bilen och jag under plågsamma rop om hjälp från däcket långsamt tar mig till macken för att befria det från nämnda plåga. Inte alls bra för vare sig mitt sinne eller däcket. Vissa åker ju till däckverkstaden och låter dem få sommaren på plats men jag är envis och kan själv. Dessutom får jag lite träning om det nu skulle bli så illa att jag får en punktering senare i år, då vet jag att domkraften fungerar och kan dessutom planera bytet så att jag inte är under tidspress. För fel på bilen har en förmåga att komma när det är som minst lämpligt. Vet inte hur det går till, kanske Murphy har haft ett ord med i laget?

I år undrar jag lite extra om väghållarna är lika förberedda. Vissa år är de inte alls sommarklara utan fyllda med potthål och tjälskott. Och mängder med osopat grus trots att jag sett sopbilen köra sin runda. Undrar hur de gör i länder som Österrike som med sitt likartade klimat ändå lyckas hålla vägarna jämna som salsgolv. De kanske skulle kunna lära oss vilket trick de använder för här är det rent bedrövligt på vissa ställen. Vi får väl anta att framtiden ser ljus ut på den punkten nu när intäkterna från bilismen nått hisnande höjder.

Men nu ska man inte vara negativ när det bara är dagar till sommaren. För böndernas skull ska man kanske inte önska sig allt för varmt och torrt men nog är det en ynnest att i Sverige få uppleva en campingsommar som den 2018?

Nu ska jag i varje fall ta mig ut till rabatten och kolla om rosorna är på gång. De vill väl inte heller missa att sommaren är här om några dagar. Jag skulle bli djupt besviken om de inte slår ut när sommaren anländer. Och som sagt. Det är ju bara enstaka dagar kvar och jag minns att de doftar så gott. Så jag står i stargroparna med sommarkläder, sommardäck och sommartid.