Bild
Nästa artikel
Redaktionsbloggen

Körkort till salu

8 januari 2019
Allting går att sälja med mördande reklam, skaldade en gång Ulf Peder Olrog. Visan som tillkom på 1940-talet har blivit ikonisk och passar väl in på försäljningen av körkort.

Det har sagts att det såldes körkort i kiosker i Stockholm för många år sedan. Någon lär till och med blivit lagförd för detta tilltag, det var kanske lättare då när kioskinnehavaren stod framför farbror blå. Nu är det mer sublimt. Någon som gömmer sig bakom en webbsida där löftena är många men syftet troligen ett annat.

Men visst reagerade jag i morse när den här texten dök upp i mitt flöde; "Köp ett svenskt körkort utan skriftliga och praktiska tentamina".

Det kanske ligger mer i tiden att köpa körkort idag, nu när inte ens hälften klarar uppkörningen. Allvarligt säger beslutsfattarna med en än allvarligare min. Nog kan man hålla med om det. Inte minst mot bakgrund av ryktena om att fusket är utbrett, så till den grad att de allvarliga minerna går att beskriva som bistra. Inte ens hälften klarar uppkörningen trots att det fuskas som aldrig förr vid provtagningarna vilket till och med skulle kunna kallas uppseendeväckande. Numer är det inte ens säkert att den som gör provet är den som får körkortet, det kan väl ändå kallas skandalöst. Politiker säger säkert att det är en utmaning, vanligt folk kallar det ett problem.

För visst vill vi vara säkra på att den man möter i trafiken har en rimlig kunskapsnivå, håller sig på rätt sida av vägen men även av lagen. Att bilen är försäkrad så att om det ändå inträffar en olycka åtminstone finns ett ekonomiskt skydd.

Men så är inte heller alltid fallet. Fusket med så kallade bilmålvakter har också nått nya höjder, SVT skrev att de totala skulderna nu uppgår till 4,4 miljarder. Av dessa utgör obetalda försäkringar 2,5 miljarder. Eftersom försäkringsbolagens intäkter är tänkta att täcka utgifterna borde detta innebära att övriga försäkringstagare har premier som sammantaget är åtminstone 2,5 miljarder för höga. Resten är matematik. Hur mycket blir det utslaget per försäkringstagare? Kan man påstå att minerna på dessa också är bistra?

Nåväl, åter till försäljningen av körkort som jag råkade se. Jag tog därför kontakt med Transportstyrelsen och jo då, de kände till just den här sidan. Svaret löd

"Det dyker regelbundet upp den här typen av sajter. Vad vi vet är att merparten av dem är så kallade Phising-sajter, där man är mer ute efter att lura av folk deras kortuppgifter än att tillhandahålla falska körkort.

Det är tyvärr rätt svårt för oss att stoppa dessa sajter. I synnerhet när det handlar om domäner som inte är svenska (alltså inte .se i webbadressen). Och om vi väl lyckas stoppa en adress dyker en annan upp lika fort.

Vi är dock tämligen övertygade att den absoluta majoriteten svenskar är väl medvetna om att det inte går att köpa ett svenskt körkort."

Kanske så. Men det är svårt att tro att sidorna finns om inte någon köper tjänsterna. Eller lämnar tillräckligt många sina bankuppgifter till något så suspekt som denna sida? Möjligen kan det beskrivas som säkrare för kunden (?) när det betalades med kontanter i ett kuvert i kiosken.

"Vi registrerar dig i den teoretiska och praktiska tentamen och du lyckas automatiskt", visst låter det som ett lockande alternativ mot ett underkänt äkta prov. Åtminstone för den som slipper göra provet, för oss andra låter det allt annat än lockande.

"Vi kommer sedan att erbjuda dig dokumentet efter att ha registrerat det i svenska arkiven så att dess legitimitet inte lider av någon tvist". Tänk om det är så att det inte räcker med att Transportstyrelsen tämligen övertygad om att de flesta vet att det inte går att köpa ett svenskt körkort. För det går säkert idag likväl som det gick innan den digitala tidsåldern blev vardag. Hur skulle det annars vara möjligt att det utfärdas körkort med rätt bild till olika namn?

Merparten av sajterna tillhandahåller inte körkort. Nähä. Men resten då? Kan man tolka detta som att Transportstyrelsen känner till att det utfärdas falska körkort, om än bara från en liten del av de sajter som marknadsför tjänsten?

Kanske är de flesta av dessa sajter bara ute efter att lura av folk bankuppgifter. Även om jag tillåter mig tvivla på att det är folk med villa, aktier och feta bankkonton som är mest intresserade av tjänsten. Finns det verkligen kontroll över processen, något som fusket med körkortsproven verkar motbevisa?

Och är den vi möter i trafiken verkligen behörig och kunnig nog?