Bild
Nästa artikel
Redaktionsbloggen

Det är något speciellt med resedrömmar

3 februari 2017
Nu är vi där igen. Den tidiga våren eller kanske mer den sena vintern. Tiden då det inte dröjer så länge innan reslusten ska mättas.

Inte för att de första blommorna har visat sig än även om det troligen bara är några veckor innan de första snödropparna kikar fram i de sydligaste delarna av landet. Och det är då det blir som värst eftersom de är mer köldtåliga än vad jag är. Jag vill åtminstone ha så många plusgrader att jag kan sitta utomhus på kvällen.

Många tar tillfället i akt att lura Kung Bore genom att bege sig till södra Europa. Redan nu är där behagliga tio till femton grader, i solen betydligt mer. På något sätt känns det väldigt behagligt.

Jag minns med glädje när jag begav mig till södra Grekland i slutet av mars för ett par år sedan. 25 grader, mer i solen. Det laddade mina batterier och effekten har inte riktigt försvunnit än. Visst är det märkligt vad lite som krävs för att gå från överleva till att leva. Körsbärsträd som blommade. Apelsinträdens doft. Har du känt den smeka sig runt dig medan du tittar ut över ett snöklätt berg med de rosa körsbärsträden i fonden? Redan i mars?

Oavsett så har du verktyget. Kör genom Tyskland och upplev karnevalerna. Stanna och njut i Mainz på Rosenmontag. Visst låter det. Rosenmåndagen. Upplev Adriatiska kusten innan turisterna har ockuperat alla trevliga platser. Bara vara. Njut.

Än är det kanske inte för sent att bege sig ut redan i år. Du behöver inte planera allt i detalj, livet ger mycket om du vågar vara spontan.

Det är nu det är dags att packa husbilen och börja njuta av ett Europa som så sakteliga gör sig av med Kung Bore. Och han försvinner först längst söderut där han oftast inte ens vågar visa sig.