Bild
Nästa artikel
Redaktionsbloggen

Det är dags nu

9 juni 2014
Skäms du för att säga att du inte gjort något på semestern? Glöm det, säg i stället att du haft den mest avkopplande semestern hittills. Och att du inte sett en endaste kö eller stressande vägmiljö. Avsaknaden av sådant är värt mer än ett exotiskt resmål.

Det har hunnit bli sommar sedan senaste bloggen. Inte för att det förflutit så lång tid egentligen, men både hägg och syrén har passerat och just nu står gullregnet i full blom. Åtminstone här i sommarvarma Stockholm. Och under tiden har jag hunnit njuta av väldoftande blommor som doftolvon och väntar just nu intensivt på schersmin, speciellt smultronschersminen.

Som sig bör fylls vägarna av semesterfirande husvagnar och husbilar. Men fick jag välja skulle de stora vägarna bannlysas till förmån för en semester som i stället borde befinna sig i en mindre stressig miljö. Semester skall vara avkoppling, badstränder, en trevlig bok och familjen på en armlängds avstånd. Det senare som det oftast är i en husbil eller husvagn.

Förr i tiden campades det oftare under semestern. Och camping innebar att det slogs upp tält i en lummig hage, lagades mat på ett enlågigt Primuskök efter det att råvarorna tagits upp ur en alldeles för varm kylbox och badades i sjön intill hagen. Nu finns bekvämligheten även vid campandet, vi åker omkring i husbil eller husvagn med alla moderniteter som ett komplett kök med kyl och frys, trelågig spis och ugn, dusch med kallt och varmt vatten och busken har bytts ut mot en komfortabel vattenklosett. Inne i det mobila boendet förstås. Det primitiva tältet har bytts ut mot bekvämlighet och ett friluftsliv som få kunde tänka sig då. Men det som är gemensamt är frihetskänslan så vi får nog ändå säga att det som lockade i den tidiga campingens historia finns kvar. Och de som låter den svenska vintern bytas ut mot den sydeuropeiska värmen under vinterhalvåret får dubbel glädje. Nog får vi säga att pensionärslivet kan ha sina poänger.
 

Nu är det tyvärr inte alla som lever pensionärslivets hägrande drömtillvaro. Många jobbar så mycket att de inte orkar med vare sig semester eller familj. Så kommer den krävande perioden när alla drömmar skall förverkligas men många hamnar i stället i milslånga köer och andra stressande vägmiljöer. Den valda vägsträckan är så lång att den avkoppling man förväntat sig är som bortblåst. För allt för många blir semestern inte den trevliga upplevelse som förväntas, för vissa vänds till och med det positiva till dess raka motsats.

Ibland hör man folk skämmas när frågan om vad man gjort på semestern kommer. Svaret "ingenting" känns så banalt att ingen svarar så. Men att bara vara, att bara njuta, ta dagen som den kommer är värt mer än mycket annat. Att våga säga att man lagat mat, njutit av solnedgången, läst en bok och kört några tiotal mil i stället för att sett något exotiskt resmål kan innebära en mycket mer avstressande semester. Varför inte åka de dryga sju milen Retroväg och låta det ta tre dagar? Stanna i hagen och njuta av ett dopp i den lilla sjön. Du har ju alla bekvämligheter med dig. Dessutom slipper du den stressande trafiken.

Så jag önskar dig en bra sommar med husbilen parkerad i den gröna hagen och att du stolt kan säga att du egentligen inte gjorde så mycket på din semester. Jo, förutom att njuta av ditt mobila boende förstås. Och att du fått hämta andan och fyllt på förrådet med en förhoppning om en lika trevlig och avkopplande semester även nästa år.