Bild
Nästa artikel
Redaktionsbloggen

Blogg från Jämtland

25 februari 2016
Östersund är lite av ett husvagnsnäste vilket märks hos ortens handlare där vagnarna är i majoritet. Men så är det också nära till Åre, Duved och Storliens stora campingar.

Från Östersund är det nära till Jämtlandsfjällen med Åre, Duved, Storlien mfl. och många campar som bekant vid backarna. Fördelen med husvagn istället för fjällstuga är rätt uppenbar. En stuga vid slalombacken går på miljonen men en campingplats hela säsongen i Duved kostar 12100 kr + el och vagnens inköpspris. En vagn som sedan kan flyttas till en camping vid havet, t.ex. Vaxholm där båtbrygga och bad samt golfbana finns intill. Då talar vi stugpris på flera miljoner!

Nåja, möjligen haltar jämförelsen i fråga om boendeyta och andrahandsvärde men det är definitivt lätt att förstå att många lockas av husvagnlivet i fjällen!

 

Att husvagnarna är populära märks som sagt hos Östersundshandlarna. Det gäller särskilt Frösö Husvagnar där jag träffar vd Roger Ramsell. Han är 71 år men jobbar ändå på med försäljningen av Cabby och Hobby husvagnar plus begagnat, verkstad och tillbehör. (Hur det går med Cabbys konkurs får vi för övrigt besked om inom kort.) 



Därefter åker jag över bron till ”fastlandet” och Molunds Fritid som är ett systerföretag till bussåkeriet Molunds Trafik AB. Molunds säljer Kabe och Adria husbilar och husvagnar samt tillbehör från Kama och Holiday Fritid. De håller till på Brosslarvägen 9 som är ett industriområde strax utanför Östersund.

Innan jag drar vidare längs E14 österut hinner jag med ett stopp på företaget Fritidsprodukter också, men i lugna månaden februari stänger de tidigare på dagarna så jag fick nöja mig med en yttre besiktning.

 

Att jag färdas under lågsäsongen märks förstås lite överallt, vilket inte är oväntat. Åtminstone lågsäsong utanför fjällvärlden. Men som vanligt finns ofta skyltar vid ”stora vägen” som visar CAMPING eller KAFÉ men när jag kommer fram är det stängda bommar sedan flera månader. Det är inget jag överraskas av längre då det blivit lite av en vana. Vägskyltar mot camping betyder oftare stängd camping än öppen camping.

 

Ibland frågar jag mig om det är rätt att företag får ha statliga vägskyltar som visar till en företeelse som bara gäller 2-4 månader om året? Eller bör det finnas en tilläggsskylt med datum? Natten tillbringas i detta enskilda fall utanför bommarna - och jag sov gott även där. 



// Jimmie Öbom, chefredaktör