Bild
Nästa artikel
Anders Witt egen blogg

Kontrasternas Holland

12 april 2011

För husbilsåkaren finns få ställplatser i Holland. Däremot massor av campingplatser, till största delen befolkade av året-runt-boende. Rätt typisk är den jag står på när detta skrivs, den heter Jagtwald och ligger några minuters bilfärd från färjeläget i Hoek van Holland. Därifrån ska superfärjan Stena Hollandica ta mig till England i eftermiddag.
Annars är det egentligen förbjudet att fricampa, dvs övernatta på andra ställen än på campingplatser. Men de som varit med förr menar att det är OK att exempelvis sova över på de stora rastplatserna längs motorvägarna.
Jag hittade dock en av de få ställplatserna. En med husbilsskylt markerad p-plats i den lilla staden Bredevoort inte långt från tyska gränsen och inte långt från Winterswijk. Där hittar du ett gigantiskt varuhus för fritidsgrejor. Inte minst för oss i campingfordon, men även ett stort sortiment med tält. Kolla på www.obelink.nl.
De två bilderna visar kontrasternas Holland. Den idylliska ställplatsen i landsbygdsstaden och de jättelika vägsystemen på väg mot Hoek van Holland. Däremellan gröna ängar med betande kossor, tulpanodlingar och växthus, mil efter mil.