Det är härlig utsikt från platserna och nedanför slänten finns badplats.

Nästa artikel
Mysiga Särna Camping i Dalarna
Resereportage

Mysiga Särna Camping i Dalarna

Publicerad 19 juli 2023

Det är härlig utsikt från platserna och nedanför slänten finns badplats.

Många gånger är campingplatser en utmärkt plats för välbehövlig vila, men lika ofta en fantastisk källa till inspiration inför kommande äventyr. På Särna Camping, vid Österdalälven blandas enorma äventyrslastbilar med plåtisar och tält, på lagom avstånd från fjällvärlden.

Att checka in på Särna camping efter mörkrets inbrott och vakna dagen efter till strålande solsken med utsikt över Särnsjön i Österdalälven och Idrefjällen i fjärran blir som en mäktig start på fjällresan. Det kräver givetvis att du besöker Särna i lågsäsong, när de ljusa sommarnätterna inte längre smeker landskapet med sitt sommarljus, eller att molnen helt enkelt ligger tunga och begränsar utsikten. Mäktiga Städjan reser sig rakt upp mot himlen i nordväst, ett av Dalarnas mest lättillgängliga fjällområde. Redan på 1600-talet utnämnde Olof Rudbeck Städjan till världens högsta berg och gudarnas boning och ett par hundra år senare sägs Richard Dybeck fått inspiration till Sveriges nationalsång år 1844. Det är onekligen ett pampigt fjäll som är hyfsat lätt att ta sig upp på så länge du har god kondition och inte drar dig för att vandra längs branta stigar. Från toppen av Städjan är utsikten över naturreservatets vidsträckta myrmarker imponerande.

Tack vare höjden är utsikten från Särna Camping extra fin även om man snabbt kommer ner till badplatsen nedanför. Det finns gott om promenadstigar, fina möjligheter till bad och närhet till både Gammelgården och Gammelkyrkan alldeles bredvid. Gammelgården är som en liten hembygdspark med sex timmerbyggnader från 1700-talet där det under sommaren arrangeras trivselkvällar med både spel och dans på typiskt dalavis. Gården låg ursprungligen på Särnaheden och hette då Buskgården efter grundaren Busk Per Jonsson som byggde gården på 1760-talet, men övergavs 1936 då den siste släktingen flyttade ut och köptes tre år senare av Särna Fornminnesförening som flyttade gården till Särna. Utöver boningshuset finns också mjölkbod, smedja, båthus, härbre från tidigt 1600-tal, stall och en ladugård.

– Tänk att det finns sådana här platser som man får ha nästan helt för sig själv, säger det schweiziska paret från Bern, som åkt hela vägen till Dalarna, i ett svep för att ha tillräckligt med tid att njuta av frihetens mirakel. Det är åtminstone så som de själva beskriver Dalarna.

Eftersom ingen ville köpa Gammelkyrkan lämnades den åt sitt öde.

Gammelgården. Det är vackert i Särna. Särskilt vid kanten av sjön (del av Österdalälven).

Jag tar en promenad genom byn, förbi Gammelkyrkan som stod klar år 1697, då den ersatte det gamla kapellet som tidigare varit fullt tillräckligt för den lilla församlingen, som växte snabbt under 1800-talets mitt. Precis som på många andra håll i landet var inflyttningen stor i Särna under den senare delen av 1800-talet då sågverk och skogsbolag helt enkelt behövde arbetskraft. Jag blir ståendes utanför träkyrkan och kan inte riktigt förstå att kyrkan övergavs på 1880-talet, två år efter det att den nya kyrkan uppförts alldeles bredvid. Inventarierna såldes på auktion och eftersom ingen ville köpa Gammelkyrkan lämnades den åt sitt öde. Om det inte hade varit för en brand i den nya kyrkan bara 14 år senare hade Gammelkyrkan förmodligen förfallit och kanske rentav rasat, men istället togs den återigen i bruk till dess att nya kyrkan renoverats. På 1950-talet föreslog konstnären Jerk Werkmäster och byggnadsrådet Ragnar Hjort att kyrkan skulle återställas i ursprungsskick vilket lyckligtvis fick gehör i kyrkofullmäktige. Idag används kyrkan framförallt till gudstjänster under sommaren.

Skön dagstur till toppen av Städjan.

Från toppen av Städjan är utsikten över naturreservatets vidsträckta myrmarker imponerande.

Vattnet i Österdalälven är sällan särskilt varmt, vilket inte är så konstigt då dess källflöden härstammar från fjällvärlden. Mitt i sommaren är badplatsen välbesökt, men på höstkanten är vattnet betydligt kallare. Ändå kan jag inte låta bli att ta ett dopp i älven för att kunna njuta av den pulserande lyckan då varenda cell i kroppen tycks hoppa av välbehag. Att kroppen mår bra av att bada kallt råder det inga tvivel om. Bortsett från en uppfriskande värmeutveckling, när blodet rusar i blodkärlen efter ett bad har stressutlösta hormoner som adrenalin, noradrenalin och kortisol smärtstillande effekter på hela rörelseapparaten. Dessutom fungerar endorfiner antidepressivt vilket gör att många som badar kallt upplever att humöret förbättras och vi blir helt enkelt gladare, mer stressfria och fulla av energi.

Fördelen med att ha Särna som bas är att man ändå nästan alltid måste inom byn oavsett i vilken riktning man planerar att åka. Bortsett från välsorterade livsmedelsbutiker finns det också mack, verkstad och handlare inom järn, jakt, friluftsliv och klassiskt bråte. Campingen ligger dessutom strategiskt mitt i byn med egen restaurang Lenas kök & bar i Särna där man kan äta dagens lunch (på fredagarna ingår en lite finare efterrätt) eller äta á la carte och njuta av älgcarpaccio, fjällröding, älgfärsbiffar och en klassisk renburgare. Den som orkar bör inte missa chokladfondanten eller glassen med varma hjortron till efterrätt.

Fakta
Särna Camping i Dalarna

Adress: Särnavägen 106, 790 90 Särna

Telefon: 070-333 0518

Webb: www.sarnacamping.se

GPS: N61°41'35” E13°08'52”

Service: Tömning av gråvatten och latrin, påfyllning av dricksvatten, 60 elplatser och två fina servicehus. Vintertid får man både fylla och tömma vatten inomhus då utomhussystemen är avstängda.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.