Nästa artikel
På resa kring Gardasjön
Nyheter

På resa kring Gardasjön

Publicerad 13 januari 2013 (uppdaterad 13 januari 2013)
Det är en lyckad kombination av höga berg, charmiga terrasser och medeltida borgar som gör Gardasjön så vacker. Husbil & Husvagn kör längs med Olivernas riviera på den östra sidan och har siktet inställt på staden Lazise.

 

Gardasjön är Italiens största sjö, placerad  som ett bäcken mellan bergskedjor. En klassisk skönhet som attraherar många, år efter år. Motorvägarna i södra Tyskland ligger bara tre timmar bort och det är enkelt att susa ner till Gardasjön för att lapa sol och njuta av Italiens goda. Högsäsongen sträcker sig från juli till augusti och då kan det bli riktigt trångt på vägarna. Maj, juni, september och en bit in i oktober är betydligt lugnare.

Den västra stranden vetter mot Lombardiet och kallas Citronernas riviera. Vi kommer från Brennerpasset i norr och kör längs med den flackare östra sidan, Olivernas riviera.

Första stopp är Riva del Garda, en av de största städerna längs sjön. Bergen omsluter ­orten som var ett populärt tillhåll för turister redan i slutet av 1800-talet. Då var Nietzsche och Kafka några av stadens kända gäster. I dag är Riva del Garda uppskattat av vindsurfare och seglare eftersom vindförhållandena är optimala.

I närheten av Malcesine är strandlinjen mjukare. Här är sjön rejält smal så vid klart väder kan man vila ögonen på de blånande bergen på andra sidan. Vi spanar och föreställer oss att vi skymtar staden Limone, känd för sina vackra citronträdgårdar som Franciskanermunkarna anlade på 1000-talet. Men det är varmt och disigt så några gula frukter går inte att upptäcka. Vi nöjer oss med att njuta av naturen runt omkring; oliv- och cederträd, palmer och agave. Det är en fröjd för alla sinnen!

Längs den nordöstra strandlinjen finns flera mindre campingplatser, många med utmärkt läge mellan sjön och alpkanten. Med lite tur och jäklaranamma går det också att hitta gratis parkering för husbilen i några timmar – här och var finns lediga fickor.

Vi lyckas med bedriften och stannar för att njuta av sol och bad på en stenstrand. Trots att det är i slutet av juni får vi platsen helt för oss själva, endast en italiensk familj med parasoller, gummibåtar och en massa leksaker gör oss sällskap efter den italienska lunchen; il pranzo. Då är klockan närmare tre på eftermiddagen.

Väl i Malcesine konstaterar vi att staden är väldigt charmig. Många betraktar den som den mest pittoreska längs Gardasjön. I stadens borg satt den tyske poeten Goethe fängslad en gång. Han hade rott ut på sjön för att måla av borgen och blev misstänkt för att vara en österrikisk spion. Bakom staden ligger berget Monte Baldo som är knappt 2 000 meter högt. En svävbana går från centrum ända upp till toppen.

I Brenzone finns en av Gardaområdets äldsta kyrkor – San Zeno. Utanför orten ligger Trimelone, en cirka 200 meter lång ö med ruiner av ett gammalt fort. Det är

också här utanför som Gardasjön når sitt maximala djup på 350 meter.

Nästa stopp är Garda, en gammal fiskeby som i dag är ett semestertillhåll med många hotell. Här finns en anslutningsväg till motorvägen A22 som går mellan Trento och Verona. Före motorvägspåfarten ligger Affi, känt för sina stora shopping­center. Ett bra ställe för att bunkra både mat och dryck med andra ord.

Nu närmar vi oss Bardolino, en av de mest kända städerna i området. Bardolino är också ett vindistrikt som sträcker sig från sjön och över till det kända vindistriktet Valpolicella utanför Verona. (I Husbil & Husvagn nr 1/2008 finns en artikel om både vindistriktet och olivodlingarna öster om Gardasjön). I september varje år hålls en vinfestival i staden.

Vi tråcklar husbilen genom rondeller och förbi trafikljus och kommer strax fram till vårt mål – staden Lazise. Tipset har vi fått från släktingar i Bayern som varit här många gånger. Det känns väldigt skönt att slippa välja på måfå eftersom det kryllar av fina platser längs vägen.

Lazise är en av de mest populära städerna här i det sydöstra hörnet av Gardasjön och den är lagom stor. Stadskärnan omgärdas av murar byggda av familjen Della Scala på 1300-talet. Tidstypiska portar släpper in besökarna till den mysiga stadskärnan, där torget Piazza V Emanuele binder ihop staden med hamnen och den trevliga  strandpromenaden. Längs de smala stadsgatorna trängs klädbutiker, skoaffärer, barer och spännande restauranger. 

Det finns flera campingplatser i närheten. Vårt val faller på den som ligger allra närmast stadsmurarna; Camping du Parc. Den vetter mot sjön och har en egen sandstrand. Campingen är stor, men inte megastor och nöjesparkliknande, som många andra i området. Här finns både husvagnar och husbilar, tält av olika sorter samt semestervillor. Det finns också en pool, gym och lekplatser, restauranger, pizzeria och matbutik som bland annat säljer nybakat bröd.

När vi drar i handbromsen är timmen sen. Några tyska grannar tittar på fotbolls-EM. Tv:n har de satt på ett litet bord utanför husbilens lastutrymme. Tillsammans med några andra tyskar – ett medelålders par som campar i ett extremt välutrustat tält – följer de matchen bekvämt tillbakalutade med varsin öl i handen.

Det sätter standarden för vår egen campingvistelse i Lazise. Här finns ingen stress och inget att jaga upp sig för.

Förutom en sak; Sverige har just åkt ur fotbolls-EM. 

 

Publicerat i nummer 3 år 2009.

 

Text: Carola Eklundh
Foto: Carola Eklundh och Per Hammarsjö

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.