Nästa artikel
Kiviks Musteri populärt besöksmål på Österlen
SKÅNE

Kiviks Musteri populärt besöksmål på Österlen

Publicerad 5 juli 2018 (uppdaterad 5 juli 2018)
När Kronprinsessan nyligen besökte Kiviks Musteri gjorde hon det som en av mer än 200 000 förväntade besökare i år. Österlen i sydöstra Skåne är ett populärt besöksmål känt för att vara vackert med vingårdar, kaféer, gallerier, loppisar och mysiga krogar. Kiviks Musteri ligger mitt i Sveriges svar på Provence, med Stenshuvuds nationalpark som granne.

På Kiviks Musteri möter man det stora intresset för Österlen med plantskola, biodling, butik, restaurang, café och kunskapshuset Äpplets Hus med fyra generationers samlade kunskap kring äppelodling. De anslutande visningsträdgårdarna är mycket uppskattade, med bl a en sortimentsodling där man kan jämföra färg och form på träd, blommor och frukter från över 70 olika äppelsorter och en kulturodling som visar skillnaderna mellan 1800-talets äppelodlingar med sina knotiga, lummiga träd och dagens moderna odling. Satsningen växer från år till år och i år räknar man med att ta emot fler än 200 000 besökare.

– Vi ser vårt besökscenter både som en kulturgärning och ett sätt att bidra till Österlens utveckling. Intresset för varifrån råvaror till livsmedel kommer ökar hela tiden och här kan vi sätta in de varor vi framställer i ett attraktivt sammanhang och med en inramning som passar för dagsutflykter för alla åldrar, säger Thomas Jensen, VD på Kiviks Musteri.

När Kronprinsessan nyligen besökte Kivis Musteri gick hon i sin farfars fars fotspår. Han kom nämligen på besök redan på 30-talet för att fråga en av nuvarande delägarnas farfar om råd hur han skulle sköta sina äppelträd.

Kiviks Musteri firar i år sin 130-åriga historia som en av landets största äppelodlare och förädlare av frukt och bär, ett av Sveriges största familjeägda livsmedelsföretag och en av Simrishamns största privata arbetsgivare. Under jubiléet lyfter man fram olika delar av sin spännande utveckling från fruktodling till modernt livsmedelsföretag. Samtidigt möter man en ökande efterfrågan på frukt och bär utan onödiga tillsatser med framtidssatsningar som bl.a. ett nybyggt centrallager, nya arbetssätt och den för jubiléumsåret speciellt framtagna äppelsorten Henric Åkesson.

Österlen är vackert året runt, oavsett om man söker doftande raps- och lavendelfält, havsbris, lummiga ängar, karga vintriga fruktodlingar och vidsträckt utsikt eller närodlat och närproducerat i form av vin, cider och must.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.